Greft ile ilgili olarak hazırladığımız bu makale sayesinde, tüm merak ettiklerinizi öğrenmenin yanı sıra, hesaplamasını da kendi imkanlarınız ile daha kolay yapmış olacaksınız. Böylelikle merak ettiğiniz fiyatı da öğrenmiş olacak, kellik durumunuzu hesap edebilecek, kellik durumuna göre kaç adet greft ile ne kadarlık bir kellikten kurtulacağınızı da öğreneceksiniz. Ancak bunların hiç biri sizi yanıltmamalı. Çünkü bunlar genel bir bilgi olup, bazen çok verimli donör bölgesine sahip olanlardan daha fazla saç kökü alınabilir veya donör bölge beklenenden daha verimsiz ise daha az saç kökü ile de saç ekimi yapılabilir.
İçindekiler
Bunları bilmek size hiç bir şey kaybettirmeyeceği gibi, yaptıracağınız tedavinin de nasıl bir süreci olduğunu daha iyi anlamış olacaksınız. Bu nedenle durumun elzem bir konu olduğunu söylemek yanlış olmayacktır. Buna göre sırası ile size tüm merak ettiğiniz sorulara cevap vererek gideceğiz. Elbetteki sıralama da bir karışıklık olacağı için, tüm makaleyi derinlemesine incelemelisiniz.
Greft Nedir?
Sadece saç ekiminde değil, greft genel olarak alınacak olan doku, hücre ve organı temsil eder. Genelde okuduğunuz yazılarda “kıl kökleri” diye adlandırılıyor olsa da, bu daha basit bir şekilde anlamanız içindir. Bu nedenle kan ile ilişkisi kesilmiş olan dokulara greft denilir. Saçlarda bir dokuya bağlı olduğu için, bağlı oldukları saç kökü ile hesaplamalar yapılır.
Saç dokusunun adı olarak makalemizin kalanında greft diyecek ve bu doku üzerinden, tüm hesaplamaların nasıl yapıldığını ve dokunun üzerinde kaç tane kıl olduğunu da anlatmış olacağız. Ayrıca kellik durumuna göre kaç greft ihtiyacınız olacağını da göstermiş olacağız.
Cerrahi olarak greft hakkında hazırlanmış Wikipedia makalesine buradan ulaşabilirsiniz.
Greftte Kaç Saç Teli Bulunur?
Normal bir insanda bulunan greftte ortalama 3 saç teli bulunuyor. Minimum olarak 1 olduğunu söyleyebiliriz. Zaten saç ekiminde kaliteli donör bölgesinde, saç kökü üzerinde 4-5 saç teli dahi olabilir. Genel olarak ele aldığımızda ise saç kökü yetersiz ise eğer o kısım alınmayabilir. Bunlar tıbbi durumlar olup, biz genel olarak bilgi vereceğiz. Ortalama da saç dokunuzda eğer 3 kıl kökü varsa eğer, 3000 greft alınması durumunda, bu 9 bin saç telinin yeni yerine nakil edildiğini gösterir.
Elbetteki tüm bunlar hem saç ekilecek bölgelere göre, hem donör bölgenin durumuna göre ve hem de hem de saç köklerinin durumuna göre değişiklik gösterecektir. Bunların incelenmesi, analiz edilmesi ve kaç saç dokusunun nakil edileceği ise doktorun vereceği karardır. Uzman doktorun verdiği karar, operasyon sırasında değişebilir. Çünkü size verilen sadece ön bilgi olup, operasyon sırasında işler değişebilir.
Bir İnsanda Ortalama Kaç Greft Vardır?
Gelişimini tamamlamış erkekte ortalama 40 bin greft bulunur. Bu ise yine saç teli olarak 80 ile 100 bin arasında saç teline tekabül eder. Ufak bir bilgi vermek gerekirse eğer, bir kişide günlük olarak ortalama 50 ile 100 arasında saç teli dökülür. Bu normal kabul edilen bir sayıdır. Ancak bu sayı artarsa, öncelikle saç dökülmesi başlamış olabilir veya kullandığınız kozmetik ürünler saçınıza zarar verebilir. Kısacası saç dökülmesi 2 ay gibi sürede kendini gösterdiği için, çok hızlı dökülme sürecine girmediyseniz eğer, halen kellikten kurtulabilirsiniz.
Ortalama 40 bin greft ve 100 bin saç teli olduğu gibi, bu durum 1 cm2 de ortalama 60-70 adet graft ve 150-200 saç teli olduğunu gösterir. Bu nedenle saç ekimi yaptıracağınız zaman 1 cm2’ye 40 graft ekilmesinin uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bu da yine saç teline göre ortalama 80 ile 120 arası saç naklinin yapıldığını gösterir.
Mutlaka okunması gereken makale önerimiz; Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saç Ekimi İçin Kaç Greft Gerekir
Bu durum tamamen sizin kellik seviyenize göre değişiklik gösterecektir. Dr. James Hamilton tarafından 1951 yılında hazırlanan ve yine 1975’te Dr. O’Tar Norwood tarafından geliştirilen Norwood ölçeği, erkekte saç dökülmelerinin hangi bölgelerde ne kadar olduğu ve buna göre seviyeleri de belirlenmiş durumda. 1-7 arası bir seviyeye göre erkek tipi kelliği yorumlayan Norwood ölçeği, bize bugün kellik için kaç greft gerekliği olduğunu da kısmen gösteriyor.
Yukarıda vermiş olduğumuz grafiğe göre kendi durumunuzun hangi seviyede olduğunu görebilirsiniz. Yine bu bölgelere kaç greft nakil edilmesi gerektiğini de görebilirsiniz. Tabii ki bu rakamlar tamamı ile ortalama olup, hem uzman doktor bu konuda farklı sayı verebilir, hem de operasyon sırasında da ekilecek greft sayısında değişiklik olabilir.
Saç Ekimi İçin Greft Hesaplaması
Greft hesaplaması bir şekilde bizlere saç ekimi fiyatlarını da gösteriyor. Yine yukarıda ki görselde size ortalama da kaç greft nakil edilmesi gerektiğini yazdık. Görsele göre ortalama kaç greft ekilmesi gerektiğini görmüş olacaksınız. Örneğin şakak bölgesindeki az açılmalar için 500 greft yeterli olurken, açılmanın fazlalaşması ile birlikte, bölge genişlemesine açıldığı için, bir cm2’lik açılma dahi 200-300 greftte denk gelebilir.
Kısacası bir kaç santimlik açıklık ortalama da 1000-1200 saç kökü nakil edilmesi gerektiğini bize gösterir. İşte greft fiyatları ise kliniklere ve doktorlara göre değişiklik gösterse de, ortalama da 10-20 TL arası olduğunu var sayarsak eğer, 1000 saç kökü için yine 10 bin ile 20 bin TL arasında bir rakama saç naklini yaptırabilirsiniz.
Ancak seyreklik durumları için bunun gibi bir hesaplama yapmak zor olsa da, DHI tekniğinin fiyatlarının FUE’ye göre daha yüksek olduğunu düşünürsek, seyreklik durumuna göre 800-1500 greft nakil edilmesi gerekebilir.
Donör En Fazla Kaç Greft Alınabilir?
Şimdiye kadar greftler üzerine yazsak da, bu greftlerin donör bölgeden (verici bölge) alınması gerektiğinden dolayı, saç ekiminde oradan da belirli bir miktar greft alınması uygundur. Kellik durumunuzu bilmesek de, ense bölgesinde ortalama 10-12 bin saç kökü olduğunu biliyoruz.
Doğal bir saç ekimi yapılması gerektiği için, buradan maksimum alınacak rakamın 6 bin olduğunu söyleyelim. Bu sayı oldukça iyi bir sayı olup, ileri derecede kellik durumuna sahip olanlar için de yeterli bir saç ekimi olacaktır. Sonuç olarak bu sayede minimum 12 bin ile 20 bin arası saç telini nakil etmiş olacaksınız.
Bir önceki yazımız olan Saç Ekimi Zor Mu? 5 Soruda Tüm Süreci Cevaplıyoruz başlıklı makalemizde saç ekimi acılı mı?, saç ekimi neden zor? ve saç ekiminde zorluk var mı? hakkında bilgiler verilmektedir.