Gaziantep ve Mardin’de birkaç saat ara ile meydana gelen ve tüm Türkiye’yi derinden sarsan trafik kazalarında 35 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı. Kahreden kazalar sonrasında TIR ve otobüslerin yol açtığı kazaların engellenmesine yönelik olarak başlayan tartışmalarda uzmanlar farklı önlemlere dikkat çekerek, yaşanması muhtemel başka kazaların önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Önerilen önlemler arasında ağır taşıtların her yıl en az 3 kez teknik muayeneden geçirilmesi, otoyollarda şerit disiplinin sağlanması, hız sınırının düşürülmesi, takip mesafelerinin belirlenmesi ve hız denetimlerinin düzenli olarak yapılması yer alıyor.
Yaşanan feci kazalar sonrasında alınabilecek ekstra önlemler hakkında görüş bildiren fren ve trafik güvenliği uzmanı Alpay Lök, birbiri ardına yaşanan her iki elim kazanın da aslında önlenebilir nitelikte kazalar olduğunu söyledi. Ülkemizde üretilen ve farklı ülkelerden ithal edilen araçlarda bulunan fren sistemlerinin Avrupa standartlarında olduğunu ancak, muayene ve denetimlerde eksiklikler yaşandığını belirten Lök, Avrupa’da otoyollarda hız düşürülmesi uygulamasına geçilmesine karşılık ülkemizde 1 Temmuz itibarıyla hız sınırı artımına gidilmiş olmasının yanlış olduğunu söyledi.
Kazalara Sebebiyet Veren Etkenler
Tüm Türkiye’yi yasa boğan kazalar sonrasında içinde bulunduğumuz tabloyu anlatan ve alınması gereken önlemleri sıralayan Alpay Lök, kazalara sebebiyet veren tabloyu şu şekilde özetledi.
- Otoyollarda seyreden araçlar şerit disiplinine uymadan ve sürekli üçüncü şeritten olmak üzere aşırı yüksek hızda gidiyorlar. Önlerindeki araçları sollamak yerine sağdan geçmeyi tercih ediyorlar.
- Şehirlerarası otobüslerde ayarlı bulunan otobüslerde 100 km/h ve kamyonlar için 90 km/h hız sınırlayıcılar merdiven altı yerlerde devre dışı bırakılıyor. Bunun denetlenmesi bir yana tespit edildiğinde de hafif kusur sayılarak adeta önemsenmiyor.
- Otoyol düzenlemesine göre şehirlerarası otobüslerin en sağ şeritten ve saatte 100 kilometreyi aşmayacak hızda seyretmeleri gerekiyor. Oysa ülkemizde otobüsler otoyolun ikinci şeridinde en az 120 km hızla sollama yaparak ilerliyorlar.
- Keza kamyonlar da en sağ şeritten 90 km hızı aşmadan gitmeleri gerekirken birinci ve ikinci şeridi kesintisiz olarak kullanmaya devam ediyorlar.
- Araç takip mesafesi kazaların önlenmesi adına önemli bir kural olsa da bu kural yerine getirilmiyor.
- Otobüsle seyahat eden yolcular çoğunlukla emniyet kemeri takmıyor.
Tüm bunların yanı sıra dalgınlık ve uykusuzluk sebebiyle meydana gelen kazaları en aza indirmek ve arkadan çarpmaları önleme adına otobüs ve kamyonlara takılan sürüş destek sistemleri, bizzat sürücüler tarafından iptal ediliyor.
Kazalara sebebiyet veren etkenlerin yanı sıra alınabilecek önlemleri de açıklayan Trafik uzmanı Alpay Lök, acil olarak bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Bir önceki yazımız olan Son Dakika! Mardin’de 20 Kişinin Öldüğü Kazadan Mucize Kurtuluş! başlıklı makalemizde mardin'de kaza, mucize kurtuluş ve son dakika hakkında bilgiler verilmektedir.