İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri Günümüzde, saç ekimi giderek daha pop

Ana Sayfa Sağlık, Uncategorized @tr 17 Mayıs 2020 368 Görüntüleme

Tavuk Karası Nedir? Tedavisi

İçindekiler

 

Gece körlüğü, gece vakti veya zayıf ışıkta kişinin yeterince iyi görememesi olarak açıklanabilmektedir. Tavuk karası, görme bozukluğu problemidir. Ancak hiç görememe gibi bir probleme neden olmaması için tedavi edilebilmektedir. Gözün iç kısmında karanlıkta ve aydınlıkta görüş alanının ayarlanmasını sağlayan hücreler bulunmaktadır. Bu hücrelerin deforme olması veya başka bir sağlık probleminin ortaya çıkması durumunda gece görüşünde sıkıntılar oluşabilmektedir. Bu durumda tavuk karası olarak da bilinen gece körlüğü ortaya çıkmaktadır. Görme bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız, mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.

Tavuk Karası Genetik Bir Hastalık Mıdır?

Gece körlüğünde genetik yatkınlık söz konusu olabilmektedir. Türkiye’deki akraba evliliklerinin sıklığı, tavuk karası probleminin de sık görülebilmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte genetik nedenlerle gece körlüğü probleminin ortaya çıkması için mutlaka akraba evliliği olması gerekmemektedir. Annede ya da baba gece körlüğü söz konusu ise bebekte de gece körlüğü görülmesi ihtimali fazladır. Ancak gece körlüğü rahatsızlığının tek nedeni genetik değildir. Birçok farklı sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilen bir problemdir.

Tavuk Karası Belirtileri Nelerdir?

Gece körlüğü belirtileri arasında sayılabilecek en önemli belirti, aydınlıktan karanlığa geçişte kişinin rahatsız hissetmesidir. Bununla birlikte tavuk karası probleminin farklı belirtileri de bulunmaktadır. Bu belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:

Işığın zayıf olduğu loş ortamlarda kişilerde zayıf görme problemi ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında kişide bu belirti karanlıkta bulanık görme şeklinde de ortaya çıkabilmektedir.

Hastalık nedeniyle kişilerde parlak ışığa karşı yüksek hassasiyet ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kişi parlak ışıkta görme kaybı yaşayabilmektedir.

Hastalık nedeniyle göz kuruması meydana gelebilmektedir. Göz kuruması problemi, batma, yanma ve ağrı hissi ile birlikte ortaya çıkabilmektedir.

Gece körlüğü problemi ile ortaya çıkan bir diğer belirti, kişilerin görme alanında daralma olmasıdır. Tavuk karası problemi yaşamayan hastalar her iki tarafı da rahatlıkla görebilmektedir. Tavuk karası problemi ortaya çıktığında ise görme alanında ciddi bir daralma olmaktadır. Bu durum 20 derece ve 10 dereceye kadar düşebilmektedir. Hastalık ilerledikçe görme alanında daralma devam etmektedir.

Tavuk Karası Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Gece körlüğüne neden olan durumlar çeşitlendirilebilmektedir. Kişinin probleminin altından yatan neden doktor muayenesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Tavuk karası hastalığını tetikleyen faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Yaş, gece körlüğünün oluşmasına neden olan ilk etkendir. Kişinin yaşlanması nedeniyle göz bebeklerinin genişleme daralma özelliğinin azalması söz konusu olabilmektedir. Karanlık ve loş ışıklarda göz bebeklerinin genişlememesi zayıf görmeye neden olabilmektedir. Bunun yanında yaşlanma nedeniyle kornea saydamlığının azalması da gözlerin hassasiyetini azaltabilmektedir. Bu durum da gece körlüğü oluşmasına neden olabilmektedir.

Presbiyopi, gözün ışık değişikliklerine odaklanma ve bu değişikliklere göre ayarlama sağlama yeteneğinde azalmaya neden olan bir kusurdur. İleri yaş nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu durumda da gece körlüğü oluşabilmektedir.

Miyop, uzağı görme kusuru olarak açıklanabilmektedir. Kişinin miyop olması, gece görüşünün de bozulmasına neden olabilmektedir.

Göz içi basıncının artması olarak açıklanabilen göz tansiyonu, görmede soruna neden olmaktadır. Gözde meydana gelen bu problem, karanlıkta artarak gece körlüğü hissine neden olabilmektedir.

Göz tansiyonu nedeniyle kullanılan ilaçlar, göz bebeklerini daraltmaktadır. Bunun sonucunda göze giren ışık miktarı azalacağı için gece körlüğü ortaya çıkabilmektedir.

Katarakt, göz merceğinin saydamlığında meydana gelen azalma nedeniyle kişinin görüşünün azalmasına neden olabilmektedir. Bu durum özellikle gece göze direkt ışık gelmesi durumunda gece körlüğüne neden olabilmektedir.

Diyabetik retinopati, görme kayıplarına neden olan problemlerin başında gelmektedir. Özellikle 20 – 64 yaş arası kişilerde en önemli nedenlerden birisi olarak gösterilmektedir.

Süt ve süt ürünlerini yeterli olarak tüketmemek de tetikleyebilmektedir.

Yeterli miktarda A vitamini tüketmemek gece körlüğü yaşanmasına neden olan bir diğer durumdur.

Tavuk Karası Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Tavuk karası hastalığının tedavisi konusunda bilgi vermek, hastalığı bulunan kişiler için önemli olan bir diğer noktadır. Hastalık ile karşı karşıya kalan hastalara hastalığın ilerlemesini durduracak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Yani hastalığın ilerlemesi bazı tedaviler ile engellenebilmektedir. Tavuk karası hastalığı olan kişiler için en önemli hususlar, göz sağlığına dikkat etmek ve gerekli vitaminleri alacak şekilde beslenmektir. A ve D vitaminlerinin hastalığın tedavisinde önemli rol oynadığı bilinmektedir.

Tavuk karası hastalarında hastaların görme kaybı değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hastalarda görme yetisi tamamen kaybolmaktadır. Bazı hastalarda ise yaşamlarını devam ettirecek düzeyde görme yetisi korunmaktadır. Görme probleminde genellikle büyüteçli gözlük reçete edilmektedir.

Son olarak hastalığın günümüzde biyonik göz ameliyatı ile tedavi edildiği bilinmektedir. Biyonik göz ameliyatının uygulanabilmesi için hastanın 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Tavuk Karası Problemi Yaşamamak için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tavuk karası probleminden korunmak için dikkat edilmesi gereken hususlar, hastalığın ilerlemesini önlemek ve hastalık nedeniyle ortaya çıkabilecek göz kusurlarını azaltmak için önemlidir. Hastalığın genetik faktörlere dayalı olması, önlenmesi için alınabilecek bir önlem olmaması sonucunu doğurmaktadır. Hastalığın ilerlemesini ve göz kusurlarını arttırmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

Sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Süt ürünleri, havuç, ton balığı gibi besinler göz sağlığımız için önemlidir.

A ve D vitamini almaya özen göstermek bu dönemde oldukça faydalı olacaktır.

Gözlerinizi direkt olarak ışıktan korumak faydalı olacaktır.

Parlak ortamlarda güneş gözlüğü ve şapka kullanmanız önerilmektedir. Bu sayede aydınlıktan karanlığa geçtiğinizde yaşayacağınız göz hassasiyeti azalmaktadır.

Kan şekeri oranlarını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.

Tavuk karası belirtileri ile karşı karşıya kalmanız durumunda mutlaka göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir. Erken teşhis oldukça önemlidir.

 

Sitede yazan bilgiler doktorun tanı ve tedavisi yerine geçmez, en doğru bilgi hekimler tarafından verilecektir. İlgili hastalığa sahipseniz hekiminize başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan Devlet Hastanesi Diş İmplant Tedavisi (SGK) başlıklı makalemizde devlet diş hastanesi implant fiyatları, devlet hastanesi diş implant yapıyor mu ve devlet hastanesi diş implantı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.