İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri Günümüzde, saç ekimi giderek daha pop

Ana Sayfa Sağlık, Uncategorized @tr 29 Nisan 2020 358 Görüntüleme

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir, Kimlere Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı yatırmak isteyenler, bunu hem sağlık sorunları nedeniyle hem de estetik nedenlerden ötürü tercih edebilir. Bacak boyunu uzatabilmek adına yapılan boy uzatma ameliyatları, estetik nedenlere girmektedir. Cücelik gibi durumlardan ötürü boy uzatma ameliyatı yapılması ise sağlık sorunları arasına girer.

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir, Kimlere Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı yatırmak isteyenler, bunu hem sağlık sorunları nedeniyle hem de estetik nedenlerden ötürü tercih edebilir. Bacak boyunu uzatabilmek adına yapılan boy uzatma ameliyatları, estetik nedenlere girmektedir. Cücelik gibi durumlardan ötürü boy uzatma ameliyatı yapılması ise sağlık sorunları arasına girer. Ayrıca boy uzatma ameliyatı sadece bacaklara değil, kollara da yapılabilen bir ameliyattır.

Bu ameliyat esnasında kol ve bacak kemikleri arasında açılan boşluklarla, bu organların boyunda değişiklik yapılmaktadır. Ortopedik bir ameliyat olan boy uzatma ameliyatı, cerrahi bir işlem gerektirmektedir. Kemikler birbirinden uzaklaştıkça açılan boşluk içerisinde yeni bir kemik dokusu oluşur ve böylece bölgede uzama gerçekleşir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatının yapılması, bu alanda gerekli eğitimi almış, uzman bir ortopedi doktoru tarafından yapılmalıdır. Ameliyat sırasında normalde herkese genel anestezi uygulanmaktadır. Fakat hastanın tercihine göre, epidural anestezi de uygulanabilir. Ameliyatın ilk aşamasında uzatılmak istenen kemik enine kesilmektedir. Bu işleme osteotomi ismi verilir. Kesme işlemi sonrasında bacağın sabitlenmesi için bazı destek sabitleme cihazlarından yararlanılır.

Tedavinin ilk aşamasında, kemiğin yerleştirilen cihazla yavaşça ayrılması sağlanır. Bu bölgedeki cihaz ayrıldıkça, orada yeni bir kemik oluşumu gerçekleşir. Bu duruma da distraksiyon osteogenezi ismi verilmektedir. Yeni kemik dokusu, cihazın günde dört kez 1 milimetre olarak ayarlanması ve bir günde 4 mm uzamanın gerçekleşmesi sağlanır. Kemiğin bu noktada yanlış hizalanmamasına ve ayakta oluşacak deformasyonların önüne geçilmesine dikkat edilmelidir. Hastalar bu aşamada, yürüyebilmek için koltuk değneğinden destek almak durumunda kalır.

İkinci aşamada, yeni oluşan kemiğin iyileşme süreci başlar. Kemik sertleşir ve hasta ayağının üzerine daha iyi basabilir. Konsolidasyon aşaması olarak bilinen bu aşamada, kemiğin iyileştiğinden emin olmak için röntgen çektirmek gerekmektedir. Röntgen iyileşmeyi onaylıyorsa, kemik içerisine yerleştirilen cihaz çıkarılır. Yeni kemik dokusunun gücü, vücuttaki diğer kemikler ile aynı olur.

Neden Boy Uzatma Ameliyatı Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı yapılacak kişiler, bunu genellikler bir hastalık dolayısıyla yaptırmaktadır. Boy uzatma ameliyatı nedenleri şunlar olabilir;

  • Hormonal bozukluklar nedeniyle büyümesi duran çocuklar
  • Cücelik
  • Gelişim çağında kıkırdağın kapanmış olmasına bağlı olarak büyümenin doğru bir şekilde gerçekleşememesi
  • Çocukluk döneminde büyümeyi olumsuz yönde etkileyen bir hastalığa yakalanmış olma
  • Kollardan birinin ya da her ikisinin normalden kısa olması
  • Bacaklardan birinin diğerinden kısa olması

Uzatma ameliyatı genellikle bu nedenlerden ötürü yapılmaktadır ve sadece bacak boyunu uzatmayı kapsamamaktadır. Kolda da uygulanabilen bir ameliyattır. Bununla birlikte, estetik nedenlerle, bacak boyunu olandan daha uzun hale getirmek ve boyu biraz daha uzatabilmek adına da bu ameliyata başvurulabilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatının Türleri

Boy uzatma ameliyatı teknikleri 3’e ayrılmaktadır. Bu tedavide kullanılan çeşitler şunlardır;

  • Eksternal fiksasyon (İlizarov tekniği)
  • İnternal fiksasyon (Motorlu çivi)
  • Kombine teknik

Eksternal tekniği önceden sık uygulanan bir teknik olsa da şimdilerde cihazları dışarıdan kumanda aracılığıyla kontrol etmeye yarayan İnternal tekniği daha sık kullanılmaktadır.

Boy Uzatma Ameliyatının İyileşme Süresi

Boy uzatma ameliyatı iyileşme süresi için sabit bir zaman dilimi verebilmek oldukça zordur. Çünkü iyileşme süresi hastalara göre değişebilir. Esas iyileşme süreci ikinci aşamada yani konsolidasyon aşamasında başlar. Bu aşamada özellikle yetişkinlerde yapılan ameliyatlar için iyileşme süresi daha uzun olabilmektedir. 4 cm’lik bir kemik büyümesi için küçük yaşlardaki bir bireyin cihazı 3 ay kullanması yeterli olabilmektedir. Yetişkinlerde bu süre 6 aya kadar uzayabilir.

İyileşme süresini kısaltmak isteyen hastaların, kemik gücünü koruması ve bununla birlikte eklemleri esnek tutması büyük bir rol oynamaktadır. Beslenme düzeninin iyileşme sürecini doğrudan etkilediği bilinmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Boy Ne Kadar Uzar?

Boy uzatma ameliyatında boy uzama oranı, 3 – 4 cm olmaktadır fakat bu nedenle boy uzama ameliyatının yapılması için, hastanın öncesinde psikolojik bir tedaviden geçmesi gerekmektedir. Boy uzatma ameliyatı daha çok sağlık sorunları nedeniyle yapılır. Estetik nedenlerden ötürü boy uzatma ameliyatı yaptırmak isteyenlerin, psikologdan onay gelmesi ve tedavinin yapılmaması halinde hastanın ciddi psikolojik rahatsızlıklar yaşayacağı tescillenmelidir. Bu yüzdeye giren hasta sayısı da % 1 – 2 oranındadır.

Bu nedenle boy uzatma ameliyatı yapılacak kişiler, yukarıda bahsi geçen rahatsızlıklardan birisini yaşıyor olmalılar. Özellikle cücelik belirtilerinde, küçük yaşlarda anne ve babaların durumu takip edip, konuyla ilgili bir uzmana başvurmaları önerilmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Riskli midir?

Boy uzatma ameliyatının riskleri, daha çok ameliyat sonrasında dikkatsizlikten kaynaklanan durumlar nedeniyle ortaya çıkar. Ameliyat sırasında karşılaşılabilecek bir risk pek fazla yoktur. Sonrasında görülebilecek durumlar, akut şiddetli ağrılar, kemiğin içerisine yerleştirilen cihazlarda enfeksiyon olması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu sorunların çözümü olsa da yaşanan aksilikler sürecin zor geçmesine neden olur. uzmanınız yardımıyla yaşanabilecek riskli durumlar atlatılabilir. Boy uzatma ameliyatı sonrasında kemiği çok zorlamadan zaman zaman uzmanlardan destek alarak esnetme hareketleri yapılması gerekmektedir. Bu konuda hangi hareketlerin yapılabileceği konusunda uzmandan bilgi alınmasına dikkat edilmelidir.

Bir önceki yazımız olan 2 Günlük Yasak Bugün Son Bulacak! başlıklı makalemizde Sokağa Çıkma Yasağı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.