İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri Günümüzde, saç ekimi giderek daha pop

Ana Sayfa Uncategorized @tr 11 Mayıs 2022 179 Görüntüleme

İmplant Fiyatı Nasıl Belirlenir? 2022 İmplant Fiyatları Ne Kadar?

İçindekiler

İmplant, teknolojinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkmış bir sağlık uygulamasıdır. Diş alanınında son dönemlerde çok sayıda tedavi yöntemleri geliştirildi. Bu tedavi yöntemleri sayesinde sağlıklı dişler ve gülüşler ibaresi tam yerini buldu.

Teknolojinin sağlık alanı için geliştirdiği uygulama implant, eksik dişlerin tedavisinde önemli rol oynuyor. İmplant tam olarak, eksik dişlerin yerinin doldurulması anlamını taşıyor. İmplant, çenenin içine yerleştirilmiş olan genellikle vidadan yapılan yapay diş kökü olarak biliniyor. İmplant, gerçek dişlerin yaptığı görevin aynısını yapmaktadır. Yapay protez olarak da ifade edilebilir. Gerçek dişlere benzerliğiyle dikkat çeken implantları kişi, yaşamı boyunca kullanabilir. Yapay kökün üzerindeki protezler hastaya çiğneme fonksiyonu vermektedir. Bu protezler; sabit ve hareketli şekilde ikiye ayrılırlar. Estetik bakımdan özellikle önemli uygulama olduğunu söyleyebiliriz.

İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?

İmplantın uygulama alanlarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Kişi hem alt hem de üst çenesindeki dişlerini kaybettiğinde,
  • Uzun diş boşluklarında tasarlanan köprü gövdeleride uzunsa bu durum kişi için büyük sorun oluşturur. Dişsiz alana uygulanması gereken 1-2 implantların sayesine uzun köprülerde dayanıklılıkta artar,
  • Büyük azı dişlerin kaybında da arka kısımda dişler kalmıyorsa,
  • 1 diş kayıplarında da kullanılmaktadır. Yitirilen her iki diş yanına dişleri ufaltmaya gerek duyulmadan eksik olan dişler implantla tamamlanır.

İmplant Yapılmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?

İmplant, eksilen dişlerin estetik görünüm ve fonksiyon kazanması için çene kemiği üzerine yerleştirilen yapay diş köküne denilmektedir. İmplant vidalarının özelliği, belirli genişlikten ve kalınlıktan oluşmasıdır. O yüzden doktor ilk olarak implant koyulması gereken alanı kontrol eder. İmplant vidasının koyulmasına uygun genişlik ile yükseklik varsa o zaman işlem uygulanır. İmplant uygulamasının başarılı olmasında kemik kalitesi de önemli rol oynuyor. İmplant tedavisi yapılmadan önce ve sonra diş etleri de sağlıklı olmalıdır. İmplantın başarısını etkileyen diğer bir unsursa, kemik yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Kişiye implant uygulanabilmesi için mutlaka kemik dokusuyla uyum sağlaması gerekiyor. İmplant uygulamasına geçmeden önce hekim, kişinin kemik dokusuna bakar. Onun için implant uygulaması öncesindeki hem radyolojik hem de klinik muayene hayati önem taşıyor. İmplantta üst yaş sınırı yoktur. Kişinin genel sağlık durumuyla kemik yapısı uygun olduğu takdirde bu tıbbi işlemi çok rahat yaptırabilir. İmplant uygulamasının başarılı olması için kemik gelişiminin tamamlanması gerekiyor.

İmplant uygulama süresi, diş sayısıyla bağlantılıdır. Fakat teknolojinin gelişmesiyle beraber implant süreleri de azalmıştır. İmplant uygulamasının sebep olduğu ağrı, diş çekimiyle benzerlik göstermektedir. Hasta uygulama esnasında ağrıya dayanamayacağını düşünürse o zaman lokal anesteziye başvurulabilir. İmplantla kemiklerin tam birleşmesi, 6 aylık dönemde dikkatli şekilde gıdaların tüketilmesine bağlıdır. Özellikle implantın olduğu alana çok yüklenilmesi, uygulamanın başarısız olmasını sağlamaktadır. İmplant işleminden sonra sigara kullanımı da uygulamadan tam verim alınmamasına sebep olur. Çünkü sigara enfeksiyon riskini artıran başlıca faktör diyebiliriz. İmplantın uzun süre kullanılması, birkaç sebebe bağlı olarak değişiyor. İmplantların ömür boyu kullanılması için; diş ve ağız bakımının çok iyi yapılması gerekiyor. Ayrıca implantı uzun süre kullanabilmek adına dişlerin günde 2 kez fırçalanması da hayati önem taşımaktadır. Aynı zamanda ağız gargarasıyla diş ipi de mutlaka kullanılmalıdır. İmplant genellikle titanyumdan yapılmaktadır. Titanyum, canlı organizmaların parçasıyla alakası olmayan maddelerden üretilir. Bu durumda kişide kesinlikle alerjen reaksiyonlara sebep olmaz. İmplant uygulamasında dikkat edilmesi gereken başka bir konuysa, hekimin profesyonelliğidir. İmplantı uygulayacak doktorun tecrübeli olup olmadığı çok iyi araştırılmalıdır.

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplantta doğru tedavi uygulanması hem diş hem de genel sağlık açısından önemlidir. İmplant yapımı şu aşamalardan oluşmaktadır:

Muayene

İmplanttan önce hastanın mutlaka bir diş doktoru tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Hastanın dişlerini kontrol ettikten sonra doktor implanttın yapılıp yapılmayacağına karar verir. Hastanın dişleri implanta uyum sağlıyorsa o zaman uygulama yapılır. Bunun için hastanın ağzının röntgeni çekilir. İmplantın nasıl tipte ve uzunlukta olacağını doktor belirledikten sonra uygulamaya geçer. O yüzden doktorun işinde profesyonel olması ve doğru karar vermesi hasta açısından büyük önem taşıyor.

Uygulama

Operasyon şeklinde de isimlendireceğimiz uygulama bölümünde hastaya implant yerleştirilmesi için lokal anestezi yapılması gerekiyor. İmplant uygulama süresi, implantların sayısı kapsamında değişmektedir. Bu süre 30 ile 90 dakika arasında olmaktadır.

İyileşme Süreci

İmplanttın ağza yerleştirilmesinin arkasından kemikle bütünlük oluşturması uzun sürebiliyor. Genellikle bu sürenin 3 ya da 6 ayı bulduğunu belirtebiliriz. Bundan dolayı da hastaya iyileşme döneminde geçici protez takılır. İmplant uygulandıktan sonra onun zarar görmemesi için kesinlikle uygulama üzerine gıdalarla baskı yapılmamalıdır. İmplant uygulandıktan sonra doktor tarafından hasta belirli sürelerde kontrole çağrılır. Kontroller esnasında uygulamanın başarılı olup olmadığı daha net anlaşılır. Doktor gerek duyarsa hastadan yeniden röntgen ister.

İmplatın Üst Yapısı Yerleşimi

İmplantlar, iki parçadan oluşur. Bu parçaların ilki, çene kemiği üzerine yerleştirilmiş silindir. İkinci parçaysa, protez yapımında kemik içerisinde bulunan ilk parçayla uyum sağlayan abutmenttir. Hasta iyileştikten sonra ve ilk parçanın etrafı da sağlıklı kemik ile sarıldığında üst yapının yerleştirilmesi yapılır.

Protez Yapımı

Öncelikle üst yapı ölçüsünün alınması gerekiyor. Daha sonra protez yapım aşamasına geçilir.

İmplant Tedavisi Avantajları Nelerdir?

İmplant tedavisi sayesinde hasta birçok avantaj elde eder. İmplantın en büyük avantajı çok uzun süre ağızda sağlıklı şekilde kalması diyebiliriz. İmplatın kullanılma süresiyle ilgili yapılan araştırmalarda en fazla 40 sene kullanıldığı tespit edilmiştir. İmplant uygulaması yaptırdıktan sonra günlük ağız ve diş bakımını yaptırırsanız 40 sene gibi uzun bir süre uygulamayı çok rahat kullanabilirsiniz. İmplant, diş hekimliğinde önemli bir uygulama olarak isimlendirilebilir. İmplant uygulaması komşu dişlere hiçbir şekilde zarar vermez. Bu nedenle de çok avantajlı bir uygulama olarak bir edilmektedir. İmplant; kaliteli malzemelerden yapıldığı sürece kesinlikle kişiye zarar vermez.

Ayrıca hijyenik ortamda da yapılması çok önemlidir. Tecrübeli bir diş hekimi tarafından sağlam implantlar kişiye hiçbir sorun çıkarmaz. Genel anlamda implant uygulamasının sağladığı avantajları şöyle sıralayabiliriz:

  • Kişinin yaşam kalitesini artırır,
  • Uzun seneler problem yaşamadan kişi çok rahat kullanabilir,
  • Kemik kayıplarını önleyip, kemiklerdeki erimeyi de engellemektedir,
  • Estetik anlamda güzel görüntü oluşturur. O nedenle de kişinin özgüvenini artırır,
  • Konuşmayı düzeltir,
  • Protezde çıkma gibi olumsuz durum vardır. Fakat implantta böyle bir olumsuzluk kesinlikle söz konusu değildir. O nedenle hasta çok rahat yemek yiyebilir ve konuşabilir,
  • Ağızda koku oluşumunu engeller,
  • Kişinin çiğneme fonksiyonları aksamaz. Bundan dolayı da sağlıklı beslenebilir.

Diş İmplant Çeşitleri Nelerdir?

Diş implantları hastanın çene yapısı gibi hususlara bağlı olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Diş implant çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

Dental İmplant

Dental implant yerleşimi yapılırken ameliyat esnasında doktor tarafından diş eti açılır. Daha sonra kemiğin ortaya çıkarılması içinde kesi atılır. Dental implant, metal direğe oturtulacak şekilde kemiğe de delikler açılmaktadır. Bahsettiğimiz bu işlemin arkasından da kemiğin en derin alanlarına implantasyon uygulanmaktadır. Anlattığımız işlemin arkasından ağızda diş eksiltilmiş olacak. Ağızda eksik dişten dolayı oluşan kötü görüntüyü gidermek için doktor geçici implant protezi de koyabilir. Takma protezi hem uyurken hem de temizliğini yapmak için ağzınızdan çıkarabilirsiniz. Metal implantın direğinin çene kemiğine yerleştirilmesi sonucunda osseointegrasyon işlemi başlamaktadır. Osseointegrasyon işlemiyle birlikte de çene kemiği de diş implantındaki alana doğru büyür. Anlatmış olduğumuz bu işlemse, birkaç ay sürmektedir.

Kemik Grefti İmplant

Çene kemikleri yeteri kadar kalın olmadığındın da ya da aşırı derecede yumuşaksa, kemik grefti uygulamasına hekim başvurur. Böyle hususlarda çene güçlü çiğneme etkisi oluşturur. Oluşturulan güçlü etkiyse, kemiğe büyük baskının uygulanmasına sebep olur. Kemik grefti tam olarak yapılacak implantı desteklemek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda çene kemiğinin yeniden oluşturulması içinde hekim kemik grefti materyallerinden yararlanabilir. Bunlar; sentetik kemik grefti ve doğal kemik greftleridir. Sentetik kemik grefti, kemik büyümesini adına destek yapıların sağlandığı materyallerdir. Nakil işlemi yapılan kemik, diş implantını desteklemesi birkaç ayı bulabiliyor. Doktor hastaların bazılarına küçük kemik grefti ve implant cerrahisini aynı zamanda yapabiliyor. Tedaviyi çene kemiğinin durumu belirlemektedir.

Abutment (Yapay Kesik Diş) Yerleştirilmesi

Osseointegrasyon işleminin tamamlanmasının arkasından hastaya abutment yerleştirmek uygun görülebilir. Yalnız abutment yerleştirme işleminde doktor ek ücret hastadan talep eder. Ufak bir cerrahi operasyon olan Abutmentte lokal anestezinin yapılması gerekiyor.

Abutment yerleştirme işlemi şu şekilde gerçekleşmektedir;

  • İlk olarak ağız cerrahı tarafından diş implantının yerleştirilmesi için dişlerdeki et açılır,
  • İmplant uygulamasına abutment bağlanır,
  • Daha sonra da dokular, abumentin etrafından kapatılmaktadır.

Abutment, tam olarak implanta destek uygulaması da denilebilir. Abument yerleştirme işleminin yanı sıra ön diş implantının da çok önemli olduğunu belirtebiliriz. Ön diş implantında öncelik estetik görünüm olduğunu söyleyebiliriz. O nedenle ön dişlerde kullanılan implant ürünleri özel yapıya sahiptir. Estetik açıdan yapılan implantlar; zirkonyum ve titanyum tarzı malzemelerle üretilirler.

İmplant Yan Etkileri Nelerdir?

Her uygulamanın kendine özgü yan etkileri olduğu gibi implantında vardır. İmplatın yan etkileri şunlardır;

  • İmplantın uygulandığı alanda ağrı,
  • Hem yüzün hem de diş etlerinde şişme,
  • Küçük kanamalar,
  • Diş etlerinde morlukların oluşması,

Diş implantı uygulaması sonrasında hastaya ağrı kesici ilaçlar doktor tarafından verilir. Ayrıca şiddetli ağrılara karşı hastaya antibiyotikte verilebiliyor. Operasyonun arkasından şişlik başta olmak üzere rahatsız edici durumlar olursa hasta hemen doktora gitmelidir. Hasta implantn aşamalarından sonra uygulanan alanda sadece yumuşak besinler tüketmelidir. İmplant uygulamasında çoğunlukla doktorlar kendisini çözen dikişler kullanmaktadır.

İmplant Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalı?

İmplantın çene kemiğiyle bütünlük oluşturması için kişinin dikkatli beslenmesi gerekiyor. Özellikle oda sıcaklığında besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. Bunun yanında yumuşak kolay çiğnenebilen besinlerin tüketilmesi de implantın başarısını etkiliyor. Vücudun mineral ve vitamin bakımından eksik olmaması gerekiyor. Bazı durumlarda implant uygulayan doktor hastaya hem mineral hem de vitamin takviyesi önerebiliyor.

Doktor implantın arkasından nasıl beslenileceğine dair detaylı açıklama yapar. Ayrıca dikişlerin korunması içinde soğuk ve sıcak besinlerden uzak durulmalıdır. Çok sert yapılı ve taneli gıdalarda implant dikişlerini olumsuz etkiler. İmplant uygulamasının arkasından 2 hafta geçince kişi normal beslenme düzenine geçebilir.

İmplant Tedavisi Başarı Oranı Nedir?

İmplant tedavisinde başarı, çene kemiğine göre değişmektedir. Çene içine implatın nasıl yerleştirildiği uygulamanın başarısını önemli ölçüde etkilemektedir. En başarılı implant çeşidi, dentallerdir. Dental implantlarında %98 başarı sağlanır. Aynı zamanda günlük ve doğru bakım yapıldığında bego implantlarda başarılı olduğu söylenebilir.

Dental implant; sağlıklı diş eti ve yeteri kadar kemik varsa kişiye öyle uygulanır. İmplatın ardından ağız hijyeni kişinin günlük akvitesi haline gelmelidir. Özellikle sigara kullanılmaması kişinin implantı daha iyi kullanmasına sebep olur. Dental implant uygulamasının arkasından doktorun özel önerdiği arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Ağız duşları ve diş ipleri de aynı şekilde doktor tarafından tavsiye edilenlerden olmalıdır. Doktor tarafından belirtilen tarihlerde mutlaka kontrole gidilmelidir. İlk etapta uygulamanın arkasından ilk 2 sene hasta 6 ayda bir kontrole çağrılır. Daha sonra bu süre senelik olarak belirlenir. Kontrol sürelerini doktor hastanın gidişatına göre genellikle belirler.

İmplant Fiyatları

Diş implantları; titanyum ve zirkonyum gibi malzemelerden üretilmektedir. İmplantların yapıldığı malzemeler; yerli, standart ve ithal olarak da sınıflara ayrılıyor.

Hangi malzemeden yapılacağını en iyi doktor bilir. Doktor hastanın durumuna bakarak implant tedavi yöntemini çeşitlendirir. O yüzden implant fiyatlarının da çeşitlilik gösterdiğini söyleyebiliriz. İmplant fiyatlarını belirleyen unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kullanılan malzeme,
  • Kişinin ağız büyüklüğü,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanıp karşılanmadığı,
  • Hekimlik ücretleri,

Diş implatı fiyatlarını etkileyen en önemli unsur öncelikle implantın yapısı diyebiliriz. Akabinde bileşenlerde fiyata çok etki etmektedir. İmplant yapılırken onu desteklemesi için gövdesinin üzerine abutmen isimli yukarıda bahsettiğimiz bir parça takılmaktadır. Parçanın takılmasının ardından metal desteği olan porselen kuron kaplamalı dişte takılmaktadır. İmplant tedavisinde fiyat; kemik ve protez dişe göre ayrı ayrı hesaplanır. İthal implantlar yerlilere kıyasla çok maliyetli diyebiliriz. Aynı zamanda metal porselene kıyasla zirkoyumdan yapılan implantların fiyatları da çok uygundur. İmplant tedavisini uygulamadan önce gerçekleşen tedavide doktor tarafından tüm bu unsurlar detaylı açıklanır.

İthal ve Yerli İmplant Fiyatları

Türkiye’de yabancı implant şirketlerine ait yasal distribütörler bulunmaktadır. Amerika, İsveç, İtalya, Almanya gibi ülkelerin implant çeşitleri Türkiye’de çok kullanılmaktadır.

Yabancı implant çeşitleri kadar yerlilerinde Türkiye’de diş hekimleri tarafından uygulandığını söyleyebiliriz. Özellikle Türkiye’de son dönemlerde diş hekimliğindeki gelişmeler implant gibi uygulamaların ve malzemelerinde artmasına sebep olmuştur. Diş hekimleri tarafından çok kullanılan implant çeşitleri; Implance, Mode, Nucleoss, Bilim plant’tır. Türkiye, diş hekimleri muayeneleri gibi yerlerde serbest piyasa ekonomisi uygulamaktadır. O nedenle her klinikte kendine göre bir fiyat politikası belirleyip ona göre hareket etmektedir.

Tek Diş ve Komple Dişlerde İmplant Fiyatları Ne Kadar?

Tek diş için implant tedavisi uygulanacaksa belli başlı faktörleri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tek diş implant fiyatını etkileyen faktörler şöyledir;

  • İmplant markası ile modeli,
  • İmplantın üst yapısının maliyetleri,
  • Kemik eklenirse onun maliyeti,

Yukarıda değindiğimiz kemik grefti uygulaması da direkt fiyatı etkilemektedir. Üst çenede yer alan azı dişi çok uzun süre önce çektirildi. Bu durum zaman içerisinde kemiğin erimesine yol açar. Dolayısıyla implantı yerleştirecek kemik dokusunu doktor bulamaz. Böyle durumlarda doktorlar hemen kemik grefti uygulamasına başvurur. Kemik grefti uygulaması sayesinde implant çeneye sağlıklı şekilde yerleştirilmiş olur.

Çenenin tamamı dişsiz kaldığında uygulanan implant fiyatlarıysa şu şekilde gerçekleşmektedir;

  • 6-8 arasında implant üzerine sabit implanta dair köprü uygulanabilir,
  • 2-4 implantla birlikte kullanılan hareketli protezde stabilleşir,
  • 4 adet implant üstünde yarı sabit all on 4 tedavisinde de hibrit protez tercih edilir.

Türkiye ve diğer ülkelerle implant tedavisi kıyaslandığında Avrupa’da çok uygundur. Onun için Türkiye’ye diğer ülkelerden implant tedavisi için çok hasta gelmektedir.

2022 implant fiyatlarıyla ilgili kesin bir veri vermek doğru değildir. Çünkü belirttiğimiz üzere bu uygulamaları belirleyen pek çok husus vardır. Fiyatla ilgili net bilgi ancak doktor muayenesi sonucunda belli olacağını belirtebiliriz.

 

 

 

Bir önceki yazımız olan İstanbul’daki En İyi Psikologlar Hangileri? başlıklı makalemizde istanbul psikolog, istanbul'da psikolog ve psikolog fiyatları hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.