FLAŞ HABER:

Ana Sayfa Uncategorized @tr 17 Mayıs 2020 412 Görüntüleme

Katarakt Ameliyatı Nedir? Katarakt Çeşitleri ve 2020 Tedavisi

İçindekiler

 

Katarakt ameliyatı, hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilen bir ameliyattır. Katarakt probleminin erken teşhis edilmesi durumunda gözlük, parlama önleyici gözlükler gibi tedavi seçenekleri tercih edilebilmektedir. Ancak bu tarz önlemlerin yetmediği durumda ameliyat tek çaredir. Bunun yanında doğumsal olarak ortaya çıkan katarakt probleminde de ameliyat tek çare olarak görülmektedir. Katarakt belirtileri kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir. Bu nedenle tedavi edilmesi önemlidir. Katarakt belirtileri şu şekilde ortaya çıkmaktadır:

Kişinin görme yetisinin giderek azalması

Görüntülerde soluklaşma olması

Renklerde soluklaşma görülmesi

Okumada zorluk çekilmesi

Gece görüşünde bozulma meydana gelmesi

Gözlük numaralarının devamlı olarak değişmesi

Çift görme

Yakını daha iyi görme (Katarakt sertleştikçe yakın görüş de bozulmaktadır.)

Belirtilerin görülmesi durumunda kişinin mutlaka uzman bir doktora muayene olması gerekmektedir. Doktor kişinin gözlerinin ameliyat için uygunluğunu inceledikten sonra ameliyata ve ameliyat yöntemine karar vermektedir.  Katarakt ameliyatı yapılmamasının neden olabileceği problemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Hastada başka göz problemleri gözlenebilmektedir.

Görme yeteneğinin tamamen yitirilmesi söz konusu olabilmektedir.

Göz tansiyonu probleminin meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Göz kayması problemi ortaya çıkabilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Katarakt ameliyat çeşitleri, gelişen teknoloji ile birlikte oldukça artmıştır. Bununla birlikte genel amaç tüm ameliyat yöntemlerinde aynıdır. Katarakt ameliyatı kişinin gözünün içerisindeki merceğin tamamının veya bir kısmının çıkarılması ve yerine yapay bir mercek yerleştirilmesi için gerçekleştirilmektedir. Katarakt ameliyatında kullanılan yöntemler ise genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:

FAKO: Fakoemülsifikasyon yöntemi, katarakt ameliyatlarında en sık tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemde ilk olarak kişinin gözü damla veya enjeksiyon kullanılarak uyuşturulmaktadır. Ardından doktor göz yüzeyinde kesi açmaktadır. İnce bir ultrason cihazı ile yüksek ultrasonik titreşimler uygulanarak kişinin kataraktlı merceği parçalanmakta ve kataraktlı mercek temizlenmektedir. Son olarak çıkarılan mercek yerine yapay bir lens yerleştirilerek ameliyat tamamlanmaktadır.

Ekstrakapsüler Katarakt Ameliyatı: Çok ilerleyen katarakt problemi olan kişilerde tercih edilen bir yöntemdir. FAKO yönteminden daha büyük bir kesi açılarak kataraktlı mercek tek parça halinde gözden çıkarılmaktadır. Çıkarılan mercek yerine ise FAKO yönteminde olduğu gibi yapay bir lens yerleştirilmektedir. Açılan kesi büyük olduğu için dikiş atılması gerekmektedir. İyileşme süresi ise FAKO tekniğinden daha yavaştır. Ameliyat sonrasında göz bandı kullanılması gerekmektedir.

İntrakapsüler Katarak Ameliyatı: İntrakapsüler katarakt ameliyatında cerrah tarafından tüm lens ve çevresindeki kapsül çıkarılmaktadır. Bu nedenle de açılan yara diğer ameliyat yöntemlerinden daha büyüktür. Çok sık tercih edilmeyen bir yöntemdir. Ancak bazı hastalarda diğer yöntemlerden daha faydalı olacağı için tercih edilmektedir.

Lazer ile Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lazer ile katarak ameliyatı, bıçaksız bir yöntem olması ve hata riskinin sıfıra yakın olması nedeniyle oldukça sık tercih edilmektedir. Bu yöntemde hasta ağrı veya acı hissetmemektedir. Lazer ile katarakt ameliyatında izlenen adımlar genel olarak şu şekilde sıralanabilmektedir:

Hastanın gözü damla yardımıyla uyuşturulmaktadır.

Ardından bilgisayar kontrolü bulunan lazer ile hastanın gözünde bir kesi açılmaktadır.

Kataraktlı mercek parçalara ayrılmaktadır.

Ayrılan parçalar FAKO cihazı kullanılarak temizlenmektedir.

Ardından yine tüm yöntemlerde olduğu gibi yapay bir mercek göze yerleştirilmektedir.

Gerekli olması durumunda göz içerisine antibiyotik enjekte edilmektedir.

Katarakt Ameliyatı Sonrasına Dair Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Katarak ameliyatı sonrası hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

Kişinin görüşü birkaç gün içerisinde iyileşmektedir. Ancak başlangıçta bulanık görülebilmektedir. Bu durum olağan bir durumdur. Endişelenmenize gerek bulunmamaktadır.

Renkler daha parlak görülmektedir.

Hastanın ameliyat sonrasındaki durumunun gözlenebilmesi için bir iki gün sonra, bir hafta sonra ve bir ay sonra tekrar muayeneleri olacaktır.

Ameliyattan sonraki birkaç gün hastada kaşıntı ve rahatsızlık hissi oluşabilmektedir.

Ameliyat sonrasında doktorunuz tarafından göz bandı veya koruyucu kalkan takmanız tavsiye edilebilmektedir.

Ameliyat sırasında enfeksiyon oluşumunu bastırmak için ilaç enjekte edilebilmektedir.

Ameliyat sonrası tam iyileşme için sekiz haftalık bir süre gerekebilmektedir. Bununla birlikte ameliyat sonrası rahatsızlıklarınız birkaç gün içerisinde ortadan kalkacaktır.

Ameliyattan sonra 1 – 3 ay içerisinde doktorunuz tarafından gözlük reçete edilebilecektir. Genellikle katarakt ameliyatı sonrası hastalar gözlük takmaya ihtiyaç duymaktadır.

Kişinin iki gözünde de katarakt olması durumunda genellikle iki ameliyat planlanmakta ve gözlerden biri iyileşmeden diğeri ameliyat edilmemektedir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Katarakt ameliyatı sonrası meydana gelebilecek komplikasyonlar bulunmaktadır. Bu komplikasyonların görülmesi durumunda hastanın mutlaka doktoruna başvurması gerekmektedir. Oluşabilecek komplikasyonlar ise şu şekildedir:

Ameliyat edilen gözde enfeksiyon oluşması

Ameliyattan sonra görme kaybı yaşanması

Gözde ödem oluşması

Gözde batma hissi meydana gelmesi

Gözde ağrı veya kızarıklık oluşması

Işığa hassasiyet meydana gelmesi

Göz kayması yaşanması

Göz tansiyonu oluşması

Uzak veya yakını bulanık görme problemi ortaya çıkması

Katarakt Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

Katarakt hastalarının dikkat etmesi gerekenler, hastalığın ilerlememesi ve tekrarlamaması için önemlidir. Bu hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir:

Güneş gözlüğü ve şapka kullanmak önemlidir.

Sigara içmeyi bırakmak gerekmektedir.

Dengeli ve düzenli beslenmek gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında doktor tarafından bazı damlalar reçete edilmektedir. Bu damlaların düzenli ve doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.

Katarakt ameliyatı tamamlandıktan sonraki ilk iki hafta ameliyat edilen gözün su ile temas etmemesi gerekmektedir.

Ameliyat sonrasında ilk iki hafta güneş gözlüğü takılmalıdır.

Ameliyat sonrası gözlerin ovalanmaması gerekmemektedir.

Düzenli göz muayenelerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Sitede yazan bilgiler doktorun tanı ve tedavisi yerine geçmez, en doğru bilgi hekimler tarafından verilecektir. İlgili hastalığa sahipseniz hekiminize başvurunuz.

Bir önceki yazımız olan Devlet Hastanesi Diş İmplant Tedavisi (SGK) başlıklı makalemizde devlet diş hastanesi implant fiyatları, devlet hastanesi diş implant yapıyor mu ve devlet hastanesi diş implantı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.