İçindekiler
SGK diş implant işlemlerinin ücretsiz olarak yapılması için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olması gerekir. SGK kapsamında sigortalı ya da emekli olan kişiler, devlet hastanesi ya da anlaşmalı özel hastanelerde diş implant tedavisinden faydalanabilirler. Ücretsiz devlet hastanesi diş implant işlemlerinden faydalanacak hastalar, belli başlı şartlara uyum sağlamak durumundadır. Diş implant uygulamaları ve ücretsiz diş implant tedavileri hakkında detaylı bilgi almak isteyen kişiler, yazı içerisinde sıralanan başlıkları detaylıca incelemelidir.
SGK Diş İmplant Masraflarını Karşılıyor Mu?
Devlet hastanesi diş implant masrafları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmakta ve hastalara ücretsiz tedavi uygulanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu üyesi olan çalışanlar, emekliler ya da bu kişilerin vasisi sayılan kişiler, SGK tarafından belirtilen koşullara uyum sağlamak şartıyla, ücretsiz implant desteğinden faydalanabilirler. Sadece devlet hastanelerinde ve devletle anlaşması bulunan ağız diş sağlığı merkezlerinde geçerli olan ücretsiz implant tedavisi, zorunlu durumlarda karşılanacaktır. SGK üyesi olan çalışanlar ve bu çalışanların birinci derece yakınlarını kapsayan implant tedavisi hakkı, diş hekimlerinin zorunlu görmesi durumunda ücretsiz şekilde karşılanacaktır. SGK kapsamında 4A – 4B – 4C sigorta koluna mensup olan çalışan ve emekliler, ücretsiz implant tedavisi haklarını kullanabilirler. Travma, tümör, kist ya da anlık olarak gelişen herhangi bir durum sonrasında diş kaybının meydana gelmesi gerekir. Zaruriyet durumunda ortaya çıkan diş implant tedavileri, SGK tarafından karşılanır ve hastalar ücretsiz tedavi haklarından faydalanır.
SGK Ücretsiz Diş İmplant Tedavisinin Şartları Nelerdir?
Ücretsiz implant tedavisi koşulları, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:
Ücretsiz implant tedavisinden faydalanmak isteyen kişilerin, SGK kapsamında sigortalı ya da emekli olması şarttır. Sigortalılık süreci askıya alındığında, ücretsiz implant tedavisinden faydalanılamaz.
İmplant tedavisinin, estetik amaçlarla değil zaruri sebeplerle yaptırılması gerekir.
İmplant tedavisi gerçekleştirilecek hastanenin, SGK şartlarına uyum sağlaması ve SGK sigortasına sahip olması şarttır. Engelli raporu bulunan kişilerin, en az %40 üzeri engele sahip olması şart koşulmuştur.
SGK ücretsiz implant destekleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kullanılabilir.
Savaş gazisi olan kişiler ve şehitlerin birinci derece yakını olan kişiler, SGK şartı olmaksızın ücretsiz implant tedavisinden faydalanabilirler.
Malulen emeklilik raporu olanlar, ücretsiz tedavi alabilirler.
Diş teliyle birlikte implant tedavisi yapılacaksa, hastaların 18 yaşından küçük olması şart koşulmuştur. Çocukların ortodontik tedavilerden ücretsiz faydalanması için, 18 yaş sınırına dikkat edilmelidir.
Engelli raporu ya da sağlık kurulu raporu bulunan kişiler, son 6 ay içerisinde sağlık kurulu onaylı güncel rapor almış olmalıdır.
Üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite diş hekimliği hastaneleri ya da anlaşmalı özel hastaneler üzerinden, ücretsiz implant tedavisi hakkı kullanılmaktadır.
SGK Diş Kaplama Masraflarını Karşılıyor Mu?
Ücretsiz diş kaplama işlemlerinden faydalanabilmek için SGK kapsamında sigortalılık ya da emeklilik durumunun mevcut olması gerekmektedir. Diş kaplama işlemleri için zikronyum ya da krom metal ham maddeleri kullanılacaktır. Özellikle implant yapılan bölgenin yan kısımlarındaki dişlerin kaplaması, SGK tarafından karşılanarak ücretsiz şekilde yapılmaktadır. Estetik anlamda talep edilen işlemler SGK tarafından karşılanmazken, zaruri durumlarda kullanılacak estetik işlemler için de SGK ödemesi gerçekleştirilir. Devlet hastanelerinde, üniversitelere ait diş hekimliği fakültelerinde, SGK anlaşmalı özel diş hastanelerinde yapılacak implant ve diş kaplama işlemleri, SGK tarafından ücretsiz olarak uygulanacaktır.
SGK İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Karşılanır?
İmplant masraflarının karşılandığı durumlar, aşağıda sıralı şekilde ele alınmıştır:
Kemik içi implant tedavisinden ücretsiz şekilde faydalanmak için çene kemiği içerisindeki dokuların ileri evrede kaybedilmesi gerekir. Protez kullanımı elverişsiz olduğunda, hastalar ücretsiz şekilde kemik içi implant tedavisinden faydalanacaktır.
Alt ya da üst çenede tek taraflı serbest dişsizlik problemi bulunduğunda, ücretsiz implant tedavisi yapılmaktadır.
Doğuştan gelen ağız yapısı bozuklukları, dudak eksikliği, damak eksikliği ya da diş ve kemik dokularında defekt durumunun bulunması, kemik içi implant sebebi sayılmakta ve ücretsiz şekilde karşılanmaktadır.
SGK tarafından, en fazla 8 adet implant için ödeme yapılmaktadır. Belirtilen durumlarda gerekli görülen implant tedavilerinde, 8 üzerinde kalan dişlerin masrafları şahıslar tarafından üstlenilmelidir. İmplant tedavisi sayısı, her çene için 4 adet olacak şekilde nitelendirilmiştir.
SGK / GSS İmplant Masraflarını Ödeme Koşulları Nelerdir?
İmplant masrafı ödeme şartları için SGK tarafından belirtilen kriterler, aşağıda detaylı şekilde nitelendirilmiştir:
Kist, tümör ve maksillofosiyal travmaya bağlı olarak çene kemiğinde doku kaybı yaşandığında, implant masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır.
Konjenital diş eksikliğine bağlı durumlar, implant masrafları SGK tarafından ödenmektedir.
Genel Sağlık Sigortası kapsamında yer alan kişilerin diş hizmetlerinden faydalanması için 18 yaşından küçük olmaları gerekir. Bu kişilerin masraflarının %50’lik bölümü, SGK tarafından karşılanacaktır.
45 yaşından büyük olan kişilerin diş protezi yaptırmaları durumunda, masrafların %50’lik bölümü Genel Sağlık Sigortası kapsamında karşılanacaktır.
SGK ve GSS kapsamında tercih edilen diş sağlığı hizmetleri, sadece zorunlu durumlarda kullanılabilir şekilde hazırlanmıştır. Estetik amaçlı olarak kullanılmak istenen diş hekimliği tedavileri, GSS ve SGK tarafından üstlenilmeyecektir.
SGK İmplant Tedavisi Desteklerinin Tutarı Ne Kadardır?
SGK implant ödeme tutarı, hastaların durumuna ve yapılacak implant tedavisinin sayısına göre değişiklik göstermektedir. SGK tarafından karşılanan implant tedavisi masraflarının tutarı, tedavi türüne göre kategorize edilmiştir:
Kemik içi implant tedavisinde, tek ünite işlem için 120 TL ödeme yapılacaktır.
Uygulanan her implant için SGK tarafından 90 TL ödeme yapılmaktadır.
313 sayılı kanun kapsamında malulen emeklilik hakkı bulunan kişiler, herhangi bir ödeme yapmadan tamamen ücretsiz şekilde tedavi olacaktır.
%40 üzeri güncel engelli raporu bulunan kişiler, herhangi bir ödeme yapmadan implant tedavisi haklarından faydalanabilirler.
Savaş mağdurları, harp gazileri ve şehit yakınları için SGK implant destekleme tutarı belirlenmiştir.
Bir önceki yazımız olan Topuk Dikeni Belirtileri ve Karbonat İle Tedavisi başlıklı makalemizde karbonat topuk dikeni, topuk dikeni ve topuk dikeni çözümleri hakkında bilgiler verilmektedir.