İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri Günümüzde, saç ekimi giderek daha pop

Ana Sayfa Uncategorized @tr 13 Mayıs 2020 316 Görüntüleme

Uyku Apnesi Nedir, Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İçindekiler

 

Uyku apnesi, cerrahi tedavisi hakkında detaylar aktarılırken, apnenin, uyurken nefes alma eylemenin istemsiz olarak kesilmesi olduğu ve ameliyatının ağzın arka kısmında, boğaz üstünde yer alan dokunun çıkarılması ile yapıldığı bilgilerine değinilir. Diğer yandan, ameliyat işlemi için birden fazla teknik kullanılır. Bu tekniklerin hangisinin tercih edileceğine ise hastanın durumuna bağlı olarak karar verilir. Uyku apnesi sırasında, hastaların bir dakikadan fazla süreler ile solunumları durur. Birçok hasta uyku apnesi’nin tam bir uyanışa sebep olamaması nedeniyle, bu sağlık probleminden habersizdir.  Eğer solunumu defalarca durduracak kadar ileri bir seviyeye erişirse, uyku bozuklukları görülmeye başlanır.

Uyku Apnesi Çeşitleri Nelerdir?

Uyku apnesi türleri hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:

Tıkayıcı Uyku Apneleri: Boğazda yer alan kasların gevşemesi ile meydana gelen ve en yaygın şekilde görülen uyku apnesidir.

Merkezli Uyku Apnesi: Beynin solunumu sağlayan kaslara sinyal gönderememesi sonucunda ortaya çıkan uyku apnesidir.

Kompleks Uyku Apnesi: Hem tıkayıcı hem de merkezli uyku apnelerinin bir arada olduğu durumlardır.

Uyku Apnesi Belirtilileri Nelerdir?

Uyku apnesi semptomları şu şekilde sıralanırlar:

Yüksek ses ile horlama problemi,

Uykuda nefes kesilme süreçlerinin başlaması,

Nefes daralışları ile ani uyanmaların başlaması,

Sabahları şiddetli baş ağrısı ile uyanmak,

Kuru bir ağız hissi ve boğaz ağrıları ile uyanmak,

Uykusuzluğun baş göstermesi,

Günlük hayatta dikkati toplamakta zorlanmak,

Sinirlilik düzeyinin artması,

Bu belirtilerin oluşması halinde uyku apnesi probleminden şüphelenilir.

Uyku Apnesi Sebepleri Nelerdir?

Uyku apnesi’nin nedenleri hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:

Tıkayıcı uyku apnesinin başlıca sebebi boğaz arkasında yer alan kasların gevşemesidir.

Bu kaslar, damak, bademcik, boğaz yan duvarları ve dil kaslarından oluşur. Bu kaslar gevşer ise solunum yolları daralır ve nefes alırken oluşan kas kapanmaları solunum için gerekli alanı daraltır. Etkilere bağlı olarak apne oluşumu gözlemlenir.

Uyku apnesinin diğer bir sebebi ise beynin bu kapanma ile nefes alma işleminin yapılamayacağını fark edip, havayolunun tekrar açılabilmesi için kişiye uykudan uyandırmasıdır.

Bu uyanışlar ilk adımlarda kişinin hatırlayamayacağı kadar kısa süreli başlar.

Diğer yandan beyinin kaslara sinyal gönderememesi nedeniyle de uyku apnesi oluşumu gözlemlenir.

Uyku Apnesi Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Uyku apnesi riskini yükselten faktörler hakkında detaylar şu şekilde sıralanırlar:

Boyun Çevresi Faktörleri: Daha kalın bir boyun anatomisine sahip olan insanların solunum yollarının daha dar bir yapıya sahip olma ihtimali bulunur. Erkeklerde boyun çevresi standart değerlerden 42 cm daha geniş ise uyku apnesi oluşma riski artar. Kadınlarda ise standart ölçülere göre 38 cm daha kalın boyuna sahip olunması uyku apnesi riskini yükseltir.

Fazla Kilolu Olmak: Obezite sorunu olan kişilerde uyku apnesi olma riski zayıf kişilere oranla 4 kat daha fazladır. Yağ birikmelerinin üst solunum yollarında bulunması, nefes almayı ileri derecede engeller ise uyku apnesi oluşma riski artar.

Dar Havayolu: Belirli kişilerde genetik olarak, bademcikler ve adenoidler standartlardan daha büyüktür. Bu gibi bir durumda hava yolu daralır be uyku apnesi oluşma riski yükselir.

Yaş Faktörü: Uyku apnesi ileri yaş değerlerine sahip bireylerde daha fazla görülür.

Aile Geçmişi: Ailede uyku apnesi problemi olan kişiler varsa, risk artar.

Alkol ve Sakinleştirici Kullanımı: Uzun süreler boyunca alkol ve sakinleştirici kullanmak, boğaz kaslarının aşırı rahatlamasına neden olacağından uyku apnesi riski artar.

Sigara Kullanımı: Sigara kullanan bir kişinin hayatında hiç sigara kullanmamış olan bir kişiye göre uyku apnesine yakalanma riski 3 kat daha fazladır.

Burun Tıkanmaları: Burundan nefes almakta güçlük çeken ve burun tıkanıklığı alerjik, anatomik sorunlar ile ortaya çıkan bireylerin uyku apnesi sorunu yaşama oranları yüksektir.

Kalp Hastalıkları: Kalp yetmezliği diğer bir ifade ile konjestif kalp rahatsızlığı yaşayan hastaların, merkezi uyku apnesine yakalanma riskleri bulunur.

İnme Etkisi: İnme yaşayan kişilerin merkezi uyku apnesine yakalanma riskleri bulunur.

Uyku Apnesi Komplikasyonları Nelerdir?

Uyku apnesi yan etkileri şu şekilde sıralanırlar:

Uyku apnesi olan insanlar gece uykularının bölünmesine bağlı olarak gündüzleri sürekli yorgunluk hissi duyarlar.

Uyku apnesi kanda ani oksijen seviyesi düşüşlerine yol açar. Bu duruma bağlı olarak, kan basını artırma etkisi ile hipertansiyon riskini doğurur.

Apne problemi olanların, uyku bozukluğu yaşamayanlara göre tip 2 diyabet problemi yaşama olasılıkları daha yüksektir.

İleri derecede uyku apnesi, metabolik sendromlara neden olur.

Metabolik sendromlar kapsamında, genişleyen bel çevresi ve yüksek kan şekeri problemleri gözlemlenir.

Uyku apneli hastaların karaciğer testlerinde çıkan sonuçların sağlıklı bireylere oranla hastalık risklerine daha açık olduğu kanısına varılır.

Uyku Apnesi Ameliyatı Çeşitleri Nelerdir?

Uyku apnesi cerrahi müdahale türleri:

Doku Alma: Bu işlemde, uvulopalatofarinkoplasti ismi verilen ağzın arka kısmından doku çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Boğaz üstünde yer alan doku doktorca alınır. Aynı anda bademcikler ve adenoidler de çıkarılır.

Çeneyi Konumlandırma: Bu işlemde, çene yüz kemiklerine göre daha öne hareket ettirilir. İlerletme işlemi ile dil ve yumuşak damak arkasında yer alan bölge genişletilir. Çenenin belirli oranda öne çekilmesi işlemine ise Maksillomandibular adı verilir.

İmplant Uygulama: Lokal anestezi altında yapılan bu ameliyatta, hastanın yumuşak damağına plastik küçük çubuklar impilante edilir.

Tüm bu cerrahi işlemlerin yanında, kişi eğer çok kilolu ise zayıflatma ameliyatı, burun deliklerinde eğrilik var ise burun ameliyatı, genişlemiş bademcikler olması halinde adenois çıkarma ameliyatları, uyku apnesi sorununu gidermek için katkı sağlayıcı cerrahi müdahaleler olarak önerilirler.

 

Bir önceki yazımız olan Devlet Hastanesi Diş İmplant Tedavisi (SGK) başlıklı makalemizde devlet diş hastanesi implant fiyatları, devlet hastanesi diş implant yapıyor mu ve devlet hastanesi diş implantı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.