İçindekiler
Vitiligo hastalığının bitkisel tedavileri, hastalığın ilerlememesi için uygulanabilecek tedavilerdir. Cildin daha fazla hasar almaması adına uygulanmalıdırlar. Vitiligo hastalığı bitkisel tedavilerin bir doktora danışmadan uygulanmaması gerekmektedir. Dünya geneline bakıldığında; vitiligo tedavisinde kullanılan birçok yöresel bitki bulunmaktadır. Bu süreç içerisinde hastanın cildini güneş ışınlarından koruması istenmektedir. Vitiligo hastalığının cilde verdiği zararın psikolojik bir etkisi de olduğu için bitkisel yöntemleri sonuç alana kadar düzenli uygulamak daha sağlıklı olmaktadır.
Vitiligo Hastalarına Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Vitiligo hastaları için tedavi yolları aşağıda verilmiştir:
-İlaç ve ilaçlı cilt kremleri kullanılabilmektedir.
-Ultraviyole ışık tedavisi ile beraber ilaç kullanılabilmektedir.
-Cildin problemli kısımlarına dövme ile renk verme işlemi yapılabilmektedir.
-Bireylerin vücutlarının %50’sinden daha fazla kısmında vitiligo görülüyor ise; depigmentasyon işlemi ile koyu renkli bölgelerin renklerinin açılması mümkündür. Uygulanan işlem ile beraber, renk üreten hücrelerin çalışması durdurulabilmektedir.
-Vitiligo hastasının hastalığının tetiklenmemesi ve normal derisinin daha fazla koyulaşmaması için güneşten korunulması gerekmektedir.
-Alternatif tedavi olarak bitkisel çözümler bulunmaktadır.
Papaya İle Vitiligo Hastalığının Bitkisel Tedavisi
Papaya ile vitiligo tedavisi iki şekilde uygulanabilmektedir. Papaya suyunu içerek veya beyaz lekelerin oluştuğu bölgelere papaya uygulanabilmektedir. Papaya antioksidan kaynağıdır. Ayrıca B ve C vitaminlerini bolca içermektedir. Papaya ile uygulanabilecek tedaviler şöyledir:
Bir dilim papaya kesilmelidir. Ardından dilimin ezilmesi gerekmektedir. Topikal olarak ilgili bölgelere uygulanmalıdır.
Papayanın özenli bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Soyulduktan sonra küp şeklinde dilimlenmelidir. Tohumları çıkarılmalıdır ve sonrasında blenderdan geçirilmesi gerekmektedir. Karışım her gün içilmelidir. Ancak 2 haftadan daha uzun süre kullanılmamalıdır.
Vitiligo Hastalığının Bitkisel Tedavisinde Zencefilin Önemi
Zencefil ile vitiligo tedavisi, hastaların beyaz lekelerinin eski rengine kavuşması konusunda bir yol kat edilmesine yardımcı olmaktadır. Bunun için zencefil kullanarak bir macun hazırlanması ve bu macunun topikal olarak beyaz lekelere uygulanması gerekmektedir. Hastaların kan dolaşımlarının hızlanmasını sağlayan bir tedavidir. Macunun hazırlanışı ise şu şekildedir:
2 tane zencefilin yıkanması ve soyulması gerekmektedir.
Soyulan zencefiller rendelenmelidir.
Kaynatılmış bir miktar suyun 10 dakika bekletilmesi gerekmektedir.
Zencefil ile eşit miktarda kırmızı kil karıştırılmalıdır. Ardından karışım, bekletilen suya ilave edilmelidir.
Karışım iyice karıştırıldıktan sonra bir macun elde edilmektedir ve bu macun beyaz lekelere sürülmeye hazır haldedir.
Elma Sirkesi Kullanılarak Vitiligo Hastalığının Bitkisel Tedavisi
Elma sirkesi ile vitiligo tedavisi uygulandığında; içeriğinde bulunan antimikrobiyal enzimler, patojeni öldürmektedir ve bu da cildin lekeli görünümünün azaltılmasını sağlamaktadır.Elma sirkesinden belirli bir miktarda alınması gerekmektedir ve bu miktar ile eşit oranda su eklenerek inceltme işlemi yapılmalıdır. Ardından elde edilen karışım, pamuk kullanarak lekeli bölgeye sürülmelidir. Bu işlemin gün içerisinde 2 kere tekrarlanması yeterlidir.
Aloe Vera İle Vitiligo Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Aloe vera ile vitiligo tedavisi için öncelikle aloe veranın yaprağından bir parçanın kesilmesi gerekmektedir. Ardından içerisindeki jelin çıkartılarak cildin lekeli bölgesine sürülmesi gerekmektedir. Vitiligo hastalığı bitkisel tedavisinde kullanılan aloe veranın jeli ciltte birkaç saat boyunca bekletilmelidir. Sonrasında su ile jelin sürüldüğü bölgenin yıkanması gerekmektedir. Gün içerisinde 2 veya 3 kere yapılabilecek bir uygulamadır. Sonuç alabilmek için minimum 2 ay uygulanabilecek bir yöntemdir.
Kırmızı Kil İle Vitiligonun Bitkisel Tedavisi
Kırmızı kil ile vitiligo tedavisi, oldukça etkili bir tedavi olmaktadır. Kırmızı kil içerisinde yüksek oranda bakır bulunmaktadır ve bu bakır hastaların ciltlerinin rengini geri kazanabilmelerine yardımcı olmaktadır. Zencefil suyu, melanin güçlendirici olduğu için kırmızı kil ile karıştırıldığında daha etkili bir sonuç elde edilebilmektedir. 2 çorba kaşığı kırmızı kil ile 1 çorba kaşığı zencefil suyunun karıştırılarak hamur haline getirilmesi ve sonrasında cilde sürülmesi gerekmektedir. Elde edilen hamur, ciltte yaklaşık 10 dakika bekletilmelidir ve sonrasında su ile lekeli bölge temizlenmelidir. Temizlendikten sonra ilgili bölgenin nemlenmesi için nemlendirici veya hindistancevizi yağı sürülebilmektedir. Bu işlem sonuç alana kadar her gün tekrarlanmalıdır.
Hindistancevizi Yağının Vitiligo Hastalığına Etkisi
Hindistancevizi yağı ile vitiligo tedavisi, yaklaşık 1 aylık bir süreden sonra olumlu sonuç vermeye başlamaktadır. İşlenmemiş hindistancevizi yağının tercih edilmesi gerekmektedir. Her gün 2 veya 3 kere, vitiligo hastasının lekeli bölgelere hindistancevizi yağını sürmesi gerekmektedir. Etkisini daha hızlı bir şekilde göstermesini isteyenlerin; tükettikleri yemeklere 4 veya 6 çorba kaşığı koymaları gerekmektedir. Sabır ve istikrar gerektiren bir tedavidir.
Ham Bal İle Vitiligo Hastalığının Yayılmasının Önlenmesi
Ham bal ile vitiligo tedavisinde amaç patojenlerin öldürülmesi ve beyaz lekelerin daha fazla alana yayılmasının engellenmesidir. Ham bal; güçlü bir antibakteriyel olmasının yanı sıra, antifungal bir sıvıdır. İşlenmemiş çiğ balın cilde sürülmesi ve sonrasında ortalama 20 dakika beklenmesi gerekmektedir. Bu süreçte cilt balı emmektedir. Sonrasında ılık su ile ilgili bölge yıkanmalıdır. Gün içerisinde 1 kere uygulanması yeterli olmaktadır.
Doğal Smoothie İle Vitiligonun Bitkisel Tedavisi
Doğal smoothie ile vitiligo tedavisi için öncelikle yarım salatalık, 125 gram doğal yoğurt ve aloe vera gerekmektedir. Hazırlama evresine öncelikle yarım salatalığın doğranması ile başlanmalıdır. Ardından doğranan salatalık, yoğurt ve aloe vera çubuğunun içerisinden çıkan jelin blendera koyulması gerekmektedir. Karışım yumuşak ve pürüzsüz olana kadar karıştırılmalıdır. Sonrasında ise aç karna içilmelidir. Her gün içilebilecek bir karışımdır. Ancak sabah saatlerinde tüketilmelidir.
Buğday Tohumu Yağı İle Vitiligo Hastalığının Bitkisel Tedavisi
Buğday tohumu yağı ile vitiligo tedavisinde öncelikle bir pamuğun buğday tohumu yağı ile ıslatılması gerekmektedir. Ardından lekeli bölgenin üzerine sürülmelidir. Cildin emmesi için 5 dakika beklenmelidir. Vitiligo hastalığının bitkisel tedavisinden biri olan buğday tohumu yağını lekeli bölgeye sürdükten sonra durulamaya gerek olmamaktadır.
Bir önceki yazımız olan Devlet Hastanesi Diş İmplant Tedavisi (SGK) başlıklı makalemizde devlet diş hastanesi implant fiyatları, devlet hastanesi diş implant yapıyor mu ve devlet hastanesi diş implantı hakkında bilgiler verilmektedir.