İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri Günümüzde, saç ekimi giderek daha pop

Ana Sayfa Sağlık, Uncategorized @tr 17 Mayıs 2020 467 Görüntüleme

Kemik İliği Ödemi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

İçindekiler

 

Kemik iliğinde ödem oluşması, özellikle orta ve ileri yaştaki kişilerde ağrı oluşmasına yol açmaktadır. En fazla diz bölgesindeki eklem yerlerinde meydana gelen kemik iliği ödemi, ayak bileği ve kalça kemiklerinde de ortaya çıkmaktadır. Kemik iliği ödemi görülen hastalarda, genellikle önceki dönemlerde ortaya çıkan eklem kıkırdağı aşınması bulunmaktadır. Ani hareketler, normalden daha uzun yürüyüşler ya da vücudun alışık olmadığı ağır hareketler, kemik iliği ödemine yol açmaktadır. Belli başlı etkenler sonucu ortaya çıkan kemik iliği ödemi, hiçbir sebep olmadan da görülebilir. Kemik iliği ödeminin özellikleri ve tedavi yöntemleri hakkında merak edilenler, yazı içerisinde tüm detaylarıyla ele alınmıştır.

Kemik İliği Ödemi Hakkında Merak Edilenler

Kemik iliğinde ödem oluşumu, kalça ve bacak bölgesindeki kemiklerin eklem yerlerinde ortaya çıkmaktadır. Kişiye göre, kol ya da farklı bölgedeki kemiklerde de görülebilir. Özellikle diz kapağı eklemlerinde ortaya çıkan kemik iliği ödemi, hastaların yürüyüş ve hareket kabiliyetlerini kısıtlamaktadır. Kapalı odacık şeklindeki kemik iliğinin içerisinde, zamanla sıvı birikmektedir. Biriken sıvıdaki basınç artışıyla birlikte, bölgede şişlik ve ağrılar meydana gelecektir. Doktorlar tarafından elle muayene yapıldıktan sonra, röntgen ve benzeri görüntüleme cihazlarıyla kemik iliğinin durumu anlaşılmaktadır. Hastaların durumu incelendikten sonra, gerekli tedavi yöntemi uygulanacaktır.

Kemik İliği Ödemi Nasıl Meydana Gelir?

Kemik iliği ödeminin sebepleri, travmalar, çarpmalar ya da yapılan yanlış uygulamalar olabilir. Kemik iliği travmasının ardından, ödem oluşumunu en fazla etkileyen etken, bölgede ortaya çıkan kireçlenmelerdir. Eklem yerlerindeki kıkırdakların hasar görmesi, bölgedeki yük taşıma kapasitesinin düşmesine etki edecektir. Travma ya da hastalıklar sonucunda incelen kıkırdaklar, zamanla ödeme yol açacaktır. Kıkırdakların incelmesiyle birlikte, eklem bölgesindeki basınç miktarı artar ve tahrişler meydana gelir. İki kemiğin birbirine değmesini engelleyen kıkırdaklar yok olduğunda, kemikler doğrudan birbirine temas eder ve kemik iliğinde sıvı birikmeye başlar. Beslenme düzeni, spor alışkanlıkları ve hamilelik gibi etkenler de kemik iliği ödemini tetiklemektedir.

Kemik İliği Ödemi Oluşumunun Sebepleri Nelerdir?

Kemik iliği ödeminin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Kemikte meydana gelen zedelenmeler

Kemik iliği sendromları

Tömüre bağlı etkenler

Radyoterapi uygulamaları

Gut hastalığı

Orak hücreli anemi oluşumu

Romatizmal kaynaklı hastalıklar

Kemikte meydana gelen travma ve zedelenmeler

Mikro düzeyli kemik kırıkları

Kortizonlu ilaç kullanımına bağlı kemik deformasyonu

Anemi türleri

Yukarıda sıralanan hastalıkların haricinde, düzensiz beslenme, ağır sporlar yapma, çok fazla yük taşıma, aşırı kilolu olma, hamilelik, ani hareketler ve yürüyüşler de kemik iliği ödemi sebepleri arasındadır.

Kemik İliği Ödeminin Tedavisi Nasıl Olur?

Kemik iliği ödemi tedavisinde, bölgede artan basıncı azaltmak ve sıkışmaya bağlı ölen hücrelerin yenilenmesi amaçlanmaktadır. Bölgedeki sıkışmaya bağlı olarak, bölgesel şekilde kemik canlılığı yitirilmektedir. Kemik iliği ödeminin tedavisinin ilk aşamasında, hastalara sadece istirahat önerilmektedir. Başlangıç evresindeki kemik iliği ödemleri, sadece dinlenmeyle iyileşirken, ileri evreli kemik iliği ödemi için enerjik uygulamalar tercih edilmektedir. Bölgedeki ödeme bağlı hücre kaybı yaşayan kişiler için yeni hücre üretmektedir. İleri evredeki kemik iliği ödeminde, hastalara cerrahi müdahale yapılmakta ve bölgedeki sıvı dışarı alınmaktadır.

Ağrılı Kemik İliği Ödemi Tedavisinin Detayları Nelerdir?

Kemik iliği ödeminin iyileşmesi için başlangıç evresindeki hastalara herhangi bir cerrahi müdahale yapılmamaktadır. Hastaların istirahat etmesiyle birlikte, bölgeye buz uygulaması yapılmakta ve anti – inflamatuvar ilaçlar kullanılmaktadır. Hastaların bacak bölgesine çok fazla yük vermemesi için 3-4 hafta boyunca koltuk değneği kullanılmalıdır. Belirtilen uygulamalar aksatılmadan gerçekleştirildiğinde, ortalama 6-8 hafta sonunda bölgedeki ödem kaybolacaktır. Ağrılı kemik iliği ödeminin tekrarlanma ihtimali oldukça düşüktür ancak, ödeme sebep olacak etkenlerden kaçınmak gerekir. Aynı bölgede tekrarlayabilen kemik iliği ödemleri, bazı durumlarda farklı eklemlerde nüksetmektedir. Hastaların büyük bir bölümünde, birkaç ay içerisinde tüm ödem oradan kalkmaktadır. Kemik iliği ödeminin ardından, avasküler nekroz adlı ölü kemik odacıkları meydana gelebilir. Avasküler nekroz oluşumu, kemik iliği ödeminin ilerleyişini olumsuz yönde etkilemektedir. Eklemlerdeki aşınma hızı artarak, bölgede kısmi ya da tam protez kullanımına sebep verebilir.

Kemik İliği Ödeminde Cerrahi Tedavi Kimlere Yapılır?

Kemik iliği ödemi ameliyatı, ilaç tedavisi sonrasında herhangi bir olumlu gelişme görülmeyen hastalara uygulanmaktadır. 6 hafta boyunca devam eden tedaviye rağmen, kemik iliği ödeminde herhangi bir gerileme görülmez ve tüm şikayetler devam eder. Önceki dönemlerde, kemik iliği ameliyatı için kemiğe ufak bir delik açılmakta ve bölgedeki basınç bir miktar azaltılmaktadır. Ameliyat sonrasında, bölgedeki yükü azaltmak için birkaç hafta boyunca koltuk değneği kullanılır ve bölgenin normale dönmesi sağlanırdır. Bugün uygulanan subkondral kemik çimentolama işlemiyle, bölgedeki ödem tamamen giderilerek koltuk değneği gereksinimi ortadan kaldırılmıştır.

Subkondral Kemik Çimentolama Nedir, Nasıl Uygulanır?

Subkondral kemik iliği tedavisinde, ödem toplayan kemik iliğindeki tüm iltihap ve sıvı dışarı çıkarılmaktadır. Genel anestezi altında uygulanan subkondral kemik çimentolama uygulamasında, MRG bölgesindeki ödemleri gidermek için skopi adlı taşınabilir röntgen cihazı kullanılmaktadır. Röntgen cihazının bölgeyi görüntülemesiyle birlikte, kemik iliğine girecek özel kanül tüpler kullanılarak bölgeye ulaşım sağlanmaktadır. Kanüller kemik iliğine ulaştıktan sonra, kanülün içine eklenen biyoaktif kemik çimentosu kemik iliğine enjekte edilmektedir. Kemik iliğine enjekte edilen çimento, ortalama 6-8 saat içerisinde kendiliğinden promize şekilde sertleşir ve bölgedeki iltihapları kurutur. Kemik iliğindeki ödeme bağlı ağrılar ve şişlikler, subkondral kemik çimentolama uygulamasıyla oradan kaldırılacaktır. Subkondral kemik çimentolama uygulaması, ortalama 15 dakika içerisinde sona erecektir. Hastaların uygulama ardından haftalarca koltuk değneği kullanmasına gerek yoktur. Hastalar 1 gece hastanede gözlem altında tutulduktan sonra, taburcu edilirler. 3 günlük dinlenmenin ardından, hastalar normal yaşantılarına devam edebilirler.

Sitede yazan bilgiler doktorun tanı ve tedavisi yerine geçmez, en doğru bilgi hekimler tarafından verilecektir. İlgili hastalığa sahipseniz hekiminize başvurunuz.

 

 

 

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Devlet Hastanesi Diş İmplant Tedavisi (SGK) başlıklı makalemizde devlet diş hastanesi implant fiyatları, devlet hastanesi diş implant yapıyor mu ve devlet hastanesi diş implantı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.