İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri

İstanbul’un En İyi 15 Saç Ekim Merkezi ve 2023 Saç Ekimi Paketleri Günümüzde, saç ekimi giderek daha pop

Ana Sayfa Sağlık 8 Eylül 2022 109 Görüntüleme

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Diş Dolgusu Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İçindekiler

Zamanla tüketilen besinlerin diş içlerine girerek burada bakteri oluşturması dişlerin çürümesine neden olmaktadır. Özellikle diş bakımı düzenli olarak yapılmadığında dişlerde çürüme veya kırılma meydana gelmesi mümkündür.

Diş çürümelerine veya çürüyerek diş kırılmalarına neden olan en önemli faktör düzenli olarak diş fırçalanmamasıdır. Bu noktada çürük veya kırık dişler için diş dolgusu işlemi uygulanmaktadır.

Diş dolgusu nasıl yapılır? Diş dolgusu yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? soruları genellikle dişlerinde çürüme veya kırılma meydana gelmiş ve sürekli olarak diş ağrısı yaşayan kişiler tarafından bu işlem yaptırmadan önce sık sık merak edilip araştırılmaktadır.

Diş dolgusu dişte meydana gelmiş hasarların farklı materyaller kullanılarak yeniden düzenlenmesi işlemidir. Bu işlem sayesinde diş bütünlüğü bozulmuş olan kişilerin diş fonksiyonlarının yeniden yerine gelmesi amaçlanmaktadır.

Özellikle diş içerisinde meydana gelmiş olan çürük dokunun zamanla tüm dişe yayılmasını önlemek amacıyla uygulanan bu işlemde ilk olarak diş dokusu Üzerindeki çürük temizlenerek dolgu işlemi için hazırlanmaktadır.

Daha sonra dişin fonksiyonuna ve konumuna göre yapılacak dolgu malzemesinin estetik görünümü için malzeme seçilmektedir.

Diş dolgusu yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler içerisinde özellikle kaliteli materyallerden ve dayanıklı maddelerden üretilmiş dolgu malzemesi takıldığına dikkat etmek gerekmektedir.

Dolgu işlemi sırasında hastanın herhangi bir ağrı veya acı hissetmemesi için ağız bölgesine lokal anestezi uygulanmaktadır. Son olarak yapılan dolgunun dişler ile arasındaki uyum kontrol ederek hastaya daha sonra problem çıkartıp çıkarmayacağı tespit edilmektedir.

Dolgu çeşitleri ise şöyledir;

  • Kompozit dolgular
  • Altın dolgular
  • Porselen dolgular
  • Amalgam dolgular

Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?

Genellikle dişte gelen hasarlar arasında en çok dolgu işlemi uygulanan hasar çürükler olmaktadır. Ancak dolgu işlemi her çürüğe uygulanmayabilmektedir.

Bu durumda hangi çürüklere dolgu yapılmaz? sorusuna cevap olarak çürüğün neredeyse tüm dişi kapladığı durumlarda veya kendiliğinden başlayan bir ağrı ortaya çıkıyorsa bu durumlarda dolgu işlemi fayda sağlamadığından genellikle kanal tedavisi uygulanmaktadır.

Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır?

Her ne kadar diş dolguları doktorlar tarafından gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olsa da bazen uzmanlığa göre hatalı dolgu yapılabilmektedir. Bu noktada genellikle dolgu yaptıracak olan hastalar yapılan dolgunun doğru şekilde yapılıp yapılmadığını merak ettiğinden hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır? Diye merak etmektedirler.

Bu durumda hatalı diş dolgusu tespit ederken dişin yüksekliği önemli bir faktördür. Eğer dolgu hatalı yapıldıysa diş olması gerektiğinden daha yüksek olmakta ve bu da zamanla diğer dişlere ve dolgu yapılan dişe zarar vermektedir.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler içerisinde özellikle işlem sonrasında meydana gelebilecek bazı komplikasyonların önceden tedbir alınarak en aza indirilmesi yer almaktadır.

Genellikle diş dolgusu sonrası meydana gelen semptomlar hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna göre edilecek olan müdahalenin de türünü belirlemektedir.

Yapılan işlem sonrasında hassasiyet görülebileceğinden kişilerin en az 1 saat boyunca herhangi bir şey yiyip içmemesi veya sigara kullanıyorsa sigara tüketmemesi gerekmektedir.

O zamanda ağrı veya hassasiyet meydana geldiğinde uygulanabilecek birtakım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir;

  • Ağzın, dolgunun yapıldığı tarafıyla değil de diğer tarafıyla çiğneme.
  • Portakal, mandalina, greyfurt, şarap gibi asidik yiyecek ve içeceklerden kaçınmak
  • İbuprofen gibi steroid olmayan antienfalamatuar ilaçlar almak

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler içerisindeki en önemli konu ise bu dönemde aşırı sıcak veya aşırı soğuk besinlerin yenilip içilmemelidir. Ancak yapılan dolgu çeşidine göre dikkat edilmesi gereken unsurlar da değişiklik gösterebilmektedir.

Diş Dolgusu Neyden Yapılır?

Diş içerisinde uygulanan dolgu farklı malzemelerden üretilebilmektedir. Özellikle dolgunun hangi malzemeden yapılacağı hastanın tercihine ve doktor önerisine göre belirlenmektedir.

Diş dolgusu neyden yapılır? diye merak edenler için dolgu türüne göre malzeme değişikliğinden de bahsetmek mümkündür.

  • Altın dolgu: altın hammaddesinden üretilmekte olan dolgu türüdür.
  • Kompozit dolgu: dişin kendi rengine uygun olarak doğal reçinelerden üretilmekte olan hamur kıvamında dolgu çeşididir.
  • Amalgam dolgu: diğer bir adı ile gümüş dolgu olarak da bilinen bu dolgu türünde element alaşımları kullanılmaktadır. Dolgu içerisinde yer alan metaller cıva, kalay, bakır, gümüş ve çinko karışımı bulunmaktadır.
  • Porselen dolgu: bu dolgu çeşidi ise porselenin düzenlenerek dişin neredeyse tamamını kaplayarak uygulanan bir dolgu türüdür.Talep ve değerlendirmeleri [email protected]  adresine mail olarak atabilirsiniz.

 

Web sitesindeki bilgiler tanı, teşhis ve ya tedavi yerine geçmez. Sitedeki her bilgiyi ya da sağlık sorunlarını mutlaka doktora danışmalısınız. Site içeriği kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez.

Talep ve değerlendirmeleri [email protected]  adresine mail olarak atabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Ağrısı İçin Doğal Yöntemler Neler? başlıklı makalemizde diş ağrısı, diş ağrısı nasıl geçer ve diş ağrısı tedavi hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.